Ege’nin ‘yıldızlar’ altındaki kasabası

Urla’yı son beş yılın en tanınan gastronomi destinasyonlarından biri yapan nedenleri anlatmak için evvel onu öteki Ege kasabalarından ayıran birkaç değerli özelliği sıralamak lazım. Birincisi, yarımadanın denizden aldığı rüzgâr ve farklı jeolojik yapıları bir ortaya toplayan özel toprağı, onu zeytinde ve şarapta gerçek bir yıldız haline getiriyor. Erkence üzere kendine has zeytin çeşitleri, zeytinyağları ve büyüleyen görüntüleriyle birçok butik üreticiyi bir ortaya getiren şahane bir bağ yolu rotası var. Yetişen meyve-sebzenin çeşitliliği ve lezzeti de eforu. Yarımadanın sahip olduğu bu ‘süper gücün’ yanlışsız kullanılmasının arkasındaysa gusto sahibi ahalisini görüyoruz. Köyde geçimini tarımdan ve küçükbaş hayvancılıktan kazananla restoran işleteni, bağcısı, otelcisi de bölgenin sunduğu lokal zenginliklere saygılı. Urla’nın gelişimi için çalışıyor lakin kaliteli hizmet veren restoranları, semt pazarları bozulmasın, kimse fazla talep yüzünden ödün verir hale gelmesin diye uğraşıyorlar. Son yıllarda çok fazla yeni yer açılıp çok sayıda inşaat başladığı için endişelenmekte de haklılar.

Tüm bu saydığım özelliklerle, esasen bir müddettir gastronomi etraflarının paralel cihanı üzereydi Urla. Bu yıl seçkisine İzmir’i dahil eden Michelin Rehberi’ne de damga vurdular. Gerçi Michelin Rehberi’nin bizi ve mutfağımızı anlamakta eksikleri bence çok fakat tekrar de bu muvaffakiyet bölge için epey kıymetli.
Çoğumuzun yıldız alacağından emin olduğu OD Urla, 1 yeşil ve 1 Michelin yıldızını kucaklayarak varsayımları doğruladı. Deneyimli şef Osman Sezener kendi aile zeytinliklerinin içinde hakikaten parmakla gösterilecek kalite ve şıklıkta bir şef restoranı olarak açmıştı OD Urla’yı. Maksadı de ulaşılabilir olmaktı. Tüm bunlar değişmedi. Birden fazla kendi bahçelerinde yetişen bölge gereçlerinden, deniz eserlerinin zenginliğinden beslenerek hazırladığı mevsimlik menülerde her vakit keyifle tadılacak sunumlar var. Fazla üst seviye, kasılan bir gastronomi yapmıyor; zati güçlü olan materyal lezzetini öne çıkaran, şık ve incelikli tabaklar hazırlıyor.

Şefi ve someliyesi ödüllü

Michelin gecesinin büyük sürprizi, pek çoklarının ismini tahminen birinci sefer duyduğu Vino Locale’ydi. Yerin şefi Ozan Kumbasar 1 yeşil ve 1 Michelin yıldızı alırken eşi ve ortağı Seray Kumbasar da Sommelier Ödülü’nün sahibi oldu. Vino Locale sempatik bir taş meskende ve onun geniş bahçesinde, konut sıcaklığını da hissettiren bir fine dining tecrübesi sunuyor. Şefi Ozan Kumbasar 1,5 sene kadar Uzakdoğu’da yaşadığı için Asya ve Ege’yi birleştiren tabaklar hazırlıyor. Dana yanak, yürek, mantarlı makarna üzere mevsime nazaran değişen ana yemeklerinde de her vakit savlı. Seray Kumbasar menüyü mümkün olduğunca mahallî şaraplarla eşleştiriyor.

Bir başka Michelin yıldızlı restoran Teruar Urla. Şefi Osman Serdaroğlu İzmirli. Evvel Mutfak Sanatları Akademisi’nde (MSA), sonra İtalya’da aşçılık eğitimi almış. Üzerine İtalya’da birçok tanınmış şefin yanında epey çileli stajlar bitirmiş. Teruar Bahçe dedikleri tarlalarında kendi eserlerini yetiştiriyorlar ve gereç konusunda titizler.

Merkezdeki Hiç Lokanta’ysa yeşil yıldızlı. Ege dokusundan biraz farklı olarak yüksek tavanlı, endüstriyel bir dizayna sahip. Art tarafta geniş bir bahçesi de var. Hiç’i özel kılan, mesken imali ekmekleri ve zeytinyağları. Sahibi His Elakdar, buraya yerleşip zeytinciliğe başlamış. Organik üretim yapıyorlar. Bitki temelli beslenenlere bayram yaşatacak tabakları var. Daha evvelki ziyaretlerimde tattığım isli enginar ezmesinin, şarküteri tabağı sunumlarının ve kuşkonmazın tadı hâlâ damağımda.
mUrla’nın değişmeyen klasiği meydanda zeytinyağlının ve konut yemeklerinin en hoşlarını bulabileceğiniz Beğendik Abi. Bib Gourmand listesine girerek sevindiren bu çağdaş esnaf lokantasında enginar yemeden dönmemek lazım. Güler yüzüyle tanınan sahibi Handan Kaygusuzer oğluyla birlikte yöresel ve sağlıklı nefis yemekler çıkarıyor. Şevketibostan, kuzu etli arapsaçı, keşkek, oğlak tandır aklımda kalan tatlardan.

Tavsiye listesine giren Levan ise şarap bağlarına bakan nefis bir bahçede. Genç şefi Onur Canbulat evvelce merkezde minicik bir yer olarak açtığı Levan’da, günlük lezzetli mesken yemekleri, pizzalar çıkarıyordu. Artık yeni yerinde de mevsim yemekleri, makarnalar, fırın pizzalar sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir