Yılın her mevsiminde sıklıkla tükettiğimiz salatalık ve domates, sebzelerin vazgeçilmezleri ortasında. Vakit zaman yemeklerde kullandığımız, birçok vakit ise sofralardan eksik etmediğimiz salatalık ve domatesin bilinmeyen bir tarafı daha var. Bilhassa yemeklerin yanında servis edilen salataların içinde kesinlikle domates ve salatalık bulunuyor. Bu yüzden bu sebzeler birlikte tüketiliyor.
Domates ve salatalığın kış aylarında tüketilmemesi için uzmanlardan ikazlar yağıyor.
Kışın birçok kimyasala maruz kalarak yetiştirilen bu eserler yerine kahvaltılarınız için daha sağlıklı kış zerzevatları tüketebilirsiniz.
DOMATES VE SALATALIK NEDEN BİRLİKTE TÜKETİLMEMELİ?
Domates ve salatalığın sindirim müddetleri birbirinden farklıdır. Ayrıyeten salatalık sebzeyken domates meyvedir.
Ancak bilinenin tam tersine salatave domatesi birlikte yemek çok ziyanlı. Sebebini öğrenince bir daha birebir yanılgıyı yapmayacaksınız. İşte nedeni…
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki zerzevat mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim sorununa sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli. Bilhassa midesi hassas olanlar buna çok dikkat etmeli.
AÇ KARNINA DOMATES YENİLMEZ
Yemeklerin vazgeçilmezi olan domatesin yararları kadar ziyanları da var. Domatesi aç karnına tüketmek mide asit düzeyini arttırır. Bu da gastrite neden olur. Bu yüzden aç karnına domates tüketmek epey ziyanlıdır.
Sindirim müddetleri birbirinden farklı olan besinleri tüketmek bedeni en çok yoran durumlardandır. Bu nedenle aslında yavaş yavaş mide ve bağırsakların yıpranmasına yol açabilir.
Salatalık çabucak sindirilecek lakin ona nazaran daha yavaş sindirilen domates de hakikat düzgün sindirime uğramadan bağırsaklara geçecek.
Yemeklerden sonra meyve yemek uygun bir fikir değildir – meyvelerin sindirimi çok vakit gerektirir ve midede asla uzun mühlet kalmamalıdırlar. Yemekten sonra meyve yerseniz, midenizde asit reflüsü ve başka sindirim problemlerine neden olabilecek “mey” oluşur.
Peynirli makarna tanınan bir yemektir, lakin tekrar de uzak durulmalıdır. Makarna, proteinden farklı bir sindirim müddetine sahip olan nişastalar açısından zengindir; bu nedenle bu gecikme kaçınılmaz olarak fermantasyona ve sindirim sorunlarına yol açar. Makarna ve et için de birebir şey geçerli.
Et ve peynirli omlet, milyonlarca kişinin favori yemeklerinden biri, fakat birebir tabağa çok fazla protein koymaktan kaçınmalısınız. Yemek başına sırf bir protein çeşidi seçin.